Bryła pałacu złożona jest z dwóch jednopiętrowych skrzydeł, przekrytych mansardowym dachem. Elewacje wzbogacone są o ryzality zaakcentowane dodatkowo szczytami. Ponadto ściany ozdobione boniami na narożach, obramieniami okiennymi oraz dekoracją sztukatorską: naczółkami trójkątnymi, półkolumnami, kartuszami. Elewacja północna podkreślona została portykiem, który wspiera balkon. Pałac można określić jako eklektyczny w kostiumie francuskim.
Dzisiaj w północnej części budynku mieści się restauracja „Da Antonio”, specjalizująca się w daniach kuchni włoskiej.
1893 r. (XIX w.)
Autorem pierwszego projektu obiektu był w początkach lat 90. XIX w. prawdopodobnie Hilary Majewski. Kilka lat później narodził się projekt rozbudowy istniejącej willi o kolejne skrzydło, połączone łącznikiem, stworzony przez Dawida Lande a zatwierdzony przez Franciszka Chełmińskiego. Rodzina Stillerów przebywała w budynku do 1939 r.
W elewacji wsch. znajduje się kartusz z datą budowy.
Pierwotnie budynek otoczony przez ogród (zachowany szczątkowo), do tej pory zachował się domek ogrodnika.
W podziemiach budynku znajduje się jeden z najstarszych łódzkich pubów – „Bagdad Cafe”.
Obiekt usytuowany w centrum miasta, przy zbiegu ul. Jaracza i ul. POW, stoi w centrum niewielkiego skweru.
Obiekt dostępny z zewnątrz i częściowo wewnątrz (lokale usługowe).
Wojciech Walczak, Rejestr Zabytków Nieruchomych, Biała Karta, Pałac Pofabrykancki, Łódz 1996.
Restauracja „Da Antonio” – tel.: (42) 630 50 70, e-mail: daantonio@wp.pl
„Bagdad Cafe” – tel.: (42) 639 97 99, e-mail: imprezy@bagdadcafe.pl, http://www.bagdadcafe.pl
Źródło opisu: http://www.map4u.pl/pl/poi/1678
Źródło zdjęć:
Dodane: 2014-09-06 06:21:00 przez sport.96
Dodaj komentarz